Zorgen bomen in de stad voor gezondere inwoners? Die gedachte ligt voor de hand. Maar hard bewijs daarvoor ontbreekt. In een artikel van de NRC van 15 mei jl. worden verschillende onderzoeken uitgelicht die laten zien hoe natuur de gezondheid en het welzijn van de mens kan bevorderen.
En al wijst veel onderzoek op een gunstig effect, dan nog blijven er veel vragen, zegt Sjerp de Vries, socioloog aan de Wageningen Universiteit & Research. Hóé bevordert een groene omgeving dan precies de gezondheid? "Het achterliggende mechanisme is nog niet bekend”, zegt hij. En je kunt in z’n algemeenheid wel zeggen dat groen goed is, "maar planologen en beleidsmakers willen het specifieker.” Veel steden zijn bezig met vergroening, maar de ruimte is beperkt. Dus, hoe leg je het beste een park aan waarin mensen niet alleen kunnen recreëren en sporten, maar ook tot rust kunnen komen? Werkt één groot park beter dan meerdere kleine? Moeten álle straten groener?
Om deze, en nog veel meer vragen te beantwoorden, zijn er de afgelopen jaren zeer uiteenlopende studies en onderzoeken gehouden. Zo deed Jolanda Maas, universitair hoofddocent bij de VU in Amsterdam onderzoek naar het effect van groene schoolpleinen op basisschoolkinderen.
"We zagen op de groene speelpleinen veelzijdiger speelgedrag en de meisjes bewogen meer ", Jolanda Maas - Vrije Universiteit Amsterdam
Klik hieronder om het complete artikel te lezen: