Overslaan en naar de inhoud gaan
Project PRO-biodiversiteit

Kick-off project PRO-biodiversiteit in Wageningen

18 april 2024 door Redactie

Deze week startte na ruim anderhalf jaar voorbereiding het nieuwe onderzoeksproject PRO-biodiversiteit vanuit het lectoraat Ecologisch Wijs: Insecten & Maatschappij van Aeres Hogeschool Wageningen. Yuverta neemt vanuit het practoraat Groene leefbare stad deel aan dit project op de Yuverta-locaties Amsterdam, Utrecht, Houten en Heerlen.

Herstelmaatregelen voor biodiversiteit

In het project worden herstelmaatregelen voor biodiversiteit toegepast op 13 (v)mbo-schoolterreinen, verspreid over heel Nederland. De deelnemers aan het project hebben gezamenlijk methodes ontwikkeld om met leerlingen en studenten te onderzoeken of deze herstelmaatregelen een positief effect hebben op de biodiversiteit.

Citizen science in het beroepsonderwijs

Er wordt ook onderzocht hoe deze citizen science aanpak in het beroepsonderwijs bijdraagt aan het vergroten van kennis en bewustzijn van lerenden over biodiversiteit. De urgentie voor herstel en behoud van biodiversiteit is namelijk ontzettend groot. Gelukkig is het ook hoopvol om aan biodiversiteitsherstel te werken omdat de natuur veerkrachtig is en positief reageert op veranderingen in de omgeving. 

Biodiversiteitsherstel in de praktijk

Tijdens de kick-off werd op het terrein van Aeres Hogeschool Wageningen een ‘rewilding’ plot bekeken en op het terrein van het Nederlands Instituut voor Ecologie kon men herstelmaatregelen in de praktijk zien, in de vorm van: vlechtheggen, kalkgradiënten, heuveltjes en insectenhotels.

Deelnemers

Met dank aan Regieorgaan SIA en een prachtig consortium aan deelnemers: Cruydt-Hoeck, Nature Nomads, De Vlinderstichting, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Yuverta, Aeres, Vonk Onderwijs en Terra.

En partners: Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel en EIS - Kenniscentrum Insecten.

Project PRO-biodiversiteit