Overslaan en naar de inhoud gaan
Biodiversity Monitoring in Urban Environments

Monitoring van biodiversiteit in stedelijke gebieden

1 mei 2024 door Esther Dorresteijn

Op 17 en 18 januari 2024 vond de ‘Deep Dive on Biodiversity’ plaats in Valencia, Spanje. Deelnemers van de Spaanse, Nederlandse, Finse, Deense en Roemeense ‘Centres of Vocational Excellence’, die opgericht zijn als onderdeel van het European Platform for Urban Greening-project, kwamen hier samen om vier uitdagingen met betrekking tot stedelijke biodiversiteit aan te pakken.

Vier teams, vier uitdagingen

De deelnemers werden verdeeld over vier teams, die gezamenlijk de vier uitdagingen moesten oplossen. Tijdens twee dagen vol activiteiten woonden de teams ook keynotes bij over verschillende onderwerpen, zoals 'De ideale biodiverse stad van de toekomst', 'Groen en gezondheid en welzijn', 'AI/technologie voor biodiversiteit' en 'Ecologisch herstel'.

Experts op het gebied van urban greening

Deze Deep Dive-bijeenkomst maakte deel uit van een leerproces en bood experts op het gebied van urban greening uit vijf landen de mogelijkheid om kennis en best practices in het veld te delen en tegelijkertijd oplossingen te bedenken voor de uitdagingen die zich in de stedelijke groene sector voordoen. Een deel van de ideeën zal werkelijkheid worden via toekomstige spin-off projecten.

Artikel over biodiversiteitsmonitoring

Als resultaat van deze Deep Dive on Biodiversity in Valencia hebben de deelnemers hun inzichten en resultaten vertaald in grafieken en een uitgebreid artikel. Heidi Kamerling van het Practoraat Groene leefbare stad speelde een grote rol in de totstandkoming van dit artikel.

De resultaten werden gepresenteerd tijdens de Transnational Project Meeting, die van 21 t/m 26 april in Roemenië werd gehouden, en waar alle deelnemende landen van het European Platform for Urban Greening bij aanwezig waren.

Een systematische kijk op biodiversiteitsmonitoring in stedelijke omgevingen

A systematic view on biodiversity in urban environments

Urban Biodiversity pyramid
Urban Biodiversity