Overslaan en naar de inhoud gaan
Natuureducatie Nijmegen

Nijmeegse studenten creëren natuurlessen voor basisschool

6 maart 2025 door Esther Dorresteijn

Otis van der Waal, eerstejaars student aan de opleiding ‘Adviseur Duurzame Leefomgeving’ van Yuverta mbo Nijmegen, heeft in opdracht van de Hotspot Groene leefbare stad samen met een studiegenoot een pilot ontwikkeld voor natuurlessen die door mbo-studenten kunnen worden gegeven aan basisschoolkinderen. Deze pilot is onderdeel van het project Toolbox Natuurinclusief Basisonderwijs. De Hotspot interviewde Otis over haar ervaringen.

Otis van der Waal
Kun je wat meer vertellen over dit project?

Otis: “het project bestond uit het ontwerpen van een digitale toolbox, met daarin 2 of 3 natuurlessen voor een basisschoolgroep van eigen keuze (groep 5/6). Onze rol daarin was het in kaart brengen van de wensen van de Hotspot en die dan verder uitwerken tot het uiteindelijke eindproduct. We hebben vier activiteiten bedacht en er twee uitgevoerd. De eerste opdracht was om verf te maken met natuurlijke producten, zoals rode kool, wortel, paprika en rode biet. Met deze verf konden de kinderen een appel naschilderen (en deze daarna ook opeten). We hadden zelf van tevoren de verf gemaakt, zodat de kinderen er gelijk mee aan de slag konden. De docent gaf voorafgaand aan deze les eerst uitleg over voedselverspilling en over het verschil tussen gewone verf en verf die van natuurlijke materialen gemaakt is. Als tweede opdracht hielden we een quiz over duurzaamheid, waarbij de antwoorden waren verdeeld over vier vakken (A,B, C en D) waar de kinderen naartoe moesten rennen.”

Natuureducatie Nijmegen
Hoe werden de activiteiten ontvangen?

“Het schilderen van de appels vonden de kinderen erg leuk om te doen, want daarbij hoefden ze niet stil te zitten en te luisteren, maar konden ze gewoon lekker creatief bezig zijn. Daarna konden ze tijdens de quiz nog even goed hun energie kwijt, omdat ze lekker mochten rennen en bewegen. De docent was ook erg enthousiast over de activiteiten; hij vond het goede opdrachten die gemakkelijk opgepakt konden worden door de kinderen.”

Wat neem je persoonlijk mee vanuit deze ervaring?

“Veel leerpunten om het in het vervolg nog beter aan te pakken!”, roept Otis meteen. “Vooral om de doelgroep niet te onderschatten en jezelf van tevoren goed te laten informeren door de docent om zo een beter beeld te krijgen van de belevingswereld en interesses van de kinderen. En zo zijn er nog veel meer andere factoren waar je in eerste instantie niet zo bij stilstaat. Het was zeker een positieve ervaring, maar het was ook wel pittig, bijvoorbeeld om de klas bij de les te houden.”

Wordt hier nog een vervolg aan gegeven?

“Wij gaan zelf een nieuwe stage volgen met nieuwe opdrachten, dus het zou leuk zijn als een andere stagiair hier weer mee verder gaat!”

Natuureducatie Certificaat