Op 3 en 4 april werden er op het terrein van Yuverta Houten door de Koninklijke Ginkel Groep twee groene gevels geplaatst. Deze gevels maken deel uit van het ๐๐ฟ๐ฒ๐ฎ๐๐ต๐ฒ๐๐ฟ๐ฒ๐ฒ๐ป ๐ฝ๐ฟ๐ผ๐ท๐ฒ๐ฐ๐, een spin-off project van het European Platform for Urban Greening, wat als doel heeft om het nieuwe groene gevelsysteem '๐ง๐ฒ๐ฐ๐ฅ๐ผ๐ฐ ๐จ๐ฟ๐ฏ๐ฎ๐ป ๐๐ฎ๐ฐ๐ฎ๐ฑ๐ฒ ๐ฆ๐๐๐๐ฒ๐บ' in verschillende klimaatzones door zes verschillende partnerlanden in Europa te laten onderzoeken.
TecRoc Urban Facade System
Het TecRoc Urban Facade System, ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Projar, biedt een vernieuwende en betaalbare oplossing voor stedelijke vergroening en klimaatadaptatie.
Door gebruik te maken van hydroseeding, een techniek waarbij zaden efficiรซnt in het gevelsysteem worden aangebracht, is vergroening niet alleen sneller te realiseren, maar ook veel goedkoper voor zowel particulieren als bedrijven. In vergelijking met een gewoon groen gevelsysteem heeft dit systeem een โโveel lagere vierkante meter prijs. Dit maakt het mogelijk om op grotere schaal gevels te transformeren tot levendige, groene omgevingen. Naast het verminderen van hittestress in steden, draagt het ook bij aan het vergroten van biodiversiteit en een gezondere leefomgeving voor iedereen.
Zon- en schaduwgevel testen
In Nederland testen we een zon- en een schaduwgevel op het terrein van Yuverta Houten en een schaduwgevel op het terrein van Yuverta Nijmegen. Specifiek voor Nederland gebruiken we inheems zaad zodat de wand aansluit bij het lokale ecosysteem. De aanleg, onderhoud en het monitoringsonderzoek wordt uitgevoerd binnen het ๐ฃ๐ฟ๐ฎ๐ฐ๐๐ผ๐ฟ๐ฎ๐ฎ๐ ๐๐ฟ๐ผ๐ฒ๐ป๐ฒ ๐น๐ฒ๐ฒ๐ณ๐ฏ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐๐๐ฎ๐ฑ, door studenten, docentonderzoekers Willem Heuseveldt en Huub van Aar, en practor Heidi Kamerling.
Partners
Naast de Spaanse partner Projar, die het TecRoc Urban Facade System ontwikkeld heeft, werken in dit Nederlandse project de volgende praktijkpartners mee: Koninklijke Ginkel Groep, Heem - Natuurlijke Vegetaties en Bras Fijnaart.


