Overslaan en naar de inhoud gaan
Soil Food Web Cursus

Soil Food Web training in Finland

Van 13 t/m 16 maart 2023 werd de Soil Food Web-training in Tampere, Finland gehouden. Deze cursus werd verzorgd door AhlmanEdu, partner van het European Platform for Urban Greening, met als doel om de deelnemers meer te leren over een gezonde bodem en hoe je zelf kwalitatief hoogwaardige compost kunt maken.

Ervaringen van deelnemers

Vanuit Yuverta namen 5 groendocenten deel aan de cursus: William Peters en Henri van Son van Yuverta mbo Boxtel, Koen Molenaar en Rob Goossens van mbo Nijmegen en Bert Toet van vmbo Ottoland. Ze zijn allemaal zeer enthousiast over de cursus. Bert: “Het was mijn wens meer te weten te komen van het bodemleven onder de grond, de micro-organismen en het effect op plantengroei. Deze thema’s zijn belangrijk in onze agrarische/groene sector en zullen ook in de toekomst onze aandacht blijven vragen.”

Wat is het bodemvoedselweb?

Een bodemvoedselweb is een bodemecosysteem dat is opgebouwd uit verschillende micro-organismen. Samen met planten regelt het de ecologische processen in de bodem. Een uitgebalanceerd bodemvoedselweb ondersteunt een gezonde plantengroei door voedingsstoffen te recyclen en de bodemstructuur te verbeteren. Het voorkomt ook de ontwikkeling van ziekten en plagen en bestrijdt de groei van onkruid. Grondbewerking en bestrijdingsmiddelen verstoren het evenwicht van het voedselweb, waardoor de bodem niet meer goed functioneert.

Proefproject met bioactieve compost

Deze cursus komt voort uit een proefproject wat Ahlman Edu in 2022 heeft uitgevoerd om de bodemkwaliteit in groene gebieden te verbeteren. De proef testte de impact van AhlmanEdu's bioactieve compost op de bodembiologie en plantgezondheid van gazons en meerjarige bloembedden. Lees meer over dit experiment op de site van het European Platform for Urban Greening.

In de video hieronder wordt uitleg gegeven over de bioactieve compost van AhlmanEdu:

Mede mogelijk gemaakt door