Op 13 en 14 september veranderde de VIA University College in Aarhus, Denemarken in een snelkookpan van inspiratie en ideeën tijdens de BlueGreen Innovation Challenge: Hackathon 2023.
Stedelijke vergroening
45 studenten uit 12 verschillende landen (Europa, Argentinië en Marokko), docenten en experts uit het bedrijfsleven bundelden hun krachten tijdens een tweedaagse Hackathon, waar ze op basis van teamwork en de expertise van elk teamlid probeerden om problemen op het gebied van stedelijke vergroening op te lossen.
Dit gebeurde vanuit vier verschillende invalshoeken: duurzame drainagesystemen, groene daken, doorlatende bestratingen en drukwatersystemen. De studenten werden opgesplitst in 10 teams (één voor elke uitdaging) en begonnen samen te werken om de hun toegewezen uitdaging te onderzoeken en te brainstormen over ideeën om de bijbehorende problemen op te lossen.
Ideeën pitchen
Na twee dagen besteed te hebben aan het analyseren van problemen, het ontwikkelen van oplossingen, het werken aan presentaties en prototypes, pitchten de studenten hun ideeën voor een jury. De teams werden beloond met prijzen, gebaseerd op 3 categorieën: beste ideeën, beste presentatie en beste vooruitgang.
Daarnaast presenteerden de docenten ook hun ideeën over hoe ze de samenwerking tussen bedrijven, studenten en scholen kunnen bevorderen om gemeenschappelijke doelen te bereiken, door de marktvraag naar vaardigheden op één lijn te brengen met het onderwijsaanbod.
Dit evenement is onderdeel van het BARCOVE project en wordt o.a. uitgevoerd door partners van het European Platform for Urban Greening. Vanuit Nederland namen studenten van Yuverta Nijmegen deel aan de hackathon. Naast het practoraat Groene Leefbare Stad en het practoraat Water en Bodem, waren er nog veel meer Nederlandse en Europese organisaties en bedrijven betrokken bij de hackathon vanuit hun expertise op het gebied van water en groen. Zie foto: