Overslaan en naar de inhoud gaan
Water en groen

Water & groen

Groenblauwe (of blauwgroene) oplossingen zijn maatregelen waarin vegetatie (het groen) en water (het blauw) samenwerken om voordelen voor de mens te leveren.

Hoe werkt groenblauw? 

In sterk versteende stedelijke gebieden werken natuurlijk processen niet meer. Door de verharding kan regenwater niet in de bodem zakken, waardoor piekbuien tot wateroverlast leiden. Er is te weinig oppervlaktewater dat als buffer kan dienen en de riolering raakt overbelast. 

Door het toevoegen van groenblauwe ruimte in de stad worden de natuurlijke processen deels hersteld. In tuinen en parken kan regenwater in de bodem zakken en het grondwater aanvullen. Planten verdampen dit water, wat helpt de stad te koelen. 

Groene daken kunnen vanwege de vegetatie veel water opvangen en dit ook vertraagt afgeven aan het riool. In het Erasmus+ project BARCOVE wordt onderzoek gedaan naar wateropvang en biodiversiteit op groene daken.

Nieuws

Hackathon Denemarken

Studenten werken aan oplossingen voor stedelijk groen

Op 13 en 14 september veranderde de VIA University College in Aarhus, Denemarken in een snelkookpan van inspiratie en ideeën tijdens de BlueGreen Innovation Challenge

Kalender

Masterclass Klimaatadaptatie

Masterclass Klimaatadaptatie (UGD)

15 - 22 januari 2025
Houten
Klimaatverandering: hoe ga je daarmee om als het gaat om water- en groenbeheer? Leer in de masterclass Klimaatadaptie wat de veranderingen betekenen voor de inrichting en het

Projecten