Woensdag 18 september werd er een werksessie bij Yuverta Houten gehouden voor de deelnemers aan het onderzoeksproject PRO Biodiversiteit. In dit project worden herstelmaatregelen voor biodiversiteit toegepast op 13 (v)mbo-schoolterreinen, verspreid over heel Nederland.
Kijken door de ogen van een insect
De werksessie met als thema ‘Biodiversiteit in aanleg en beheer’ vond plaats op het Yuvertapark in Houten. Daar gingen 20 docenten en medewerkers van 10 verschillende (v)mbo’s aan de slag met een evaluatie van het terrein, waarbij ze ‘door de ogen van een insect’ leerden kijken om erachter te komen wat er nog verbeterd kan worden in het leefgebied van deze insecten, en hoe je dit naar het schoolplein zou kunnen vertalen. Het terrein vanuit verschillende perspectieven bekijken helpt in het optimaliseren van inrichting en beheer gericht op het vergroten van biodiversiteit.
Biodivers schoolterrein
Daarnaast kregen de deelnemers advies van experts over de aanleg en het onderhoud van een kruidenrijk grasland, en over de verschillende aspecten van het ontwerpproces van een biodivers schoolterrein. Niet alleen aanleg en inrichting kwamen daarbij aan bod, maar ook het creëren van draagvlak op school en de koppeling met onderwijs.
Vmbo en mbo dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek
In het project PRO Biodiversiteit helpen vmbo-leerlingen en mbo-studenten mee aan wetenschappelijk onderzoek naar het effect van maatregelen voor biodiversiteit en helpen ze direct mee om de biodiversiteit te vergroten op hun eigen schoolterrein. Onderzoekend leren speelt hierin een grote rol. Yuverta neemt vanuit het practoraat Groene leefbare stad deel aan dit project op de Yuverta-locaties Utrecht, Houten, Heerlen en Valkenburg.
Met dank aan Aeres Hogeschool Wageningen die deze dag organiseerde, en alle experts van De Vlinderstichting, Cruydt-Hoeck, Nature Nomads en het het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
Voor meer informatie over het project PRO-biodiversiteit zie onderstaand artikel:
Kick-off project PRO-biodiversiteit in Wageningen | Hotspot Groene leefbare stad